Najprv veľmi zrozumiteľnou formou vysvetlím, čo znamená investovanie do akciových či indexových podielových fondov, Pretože tie sú aj v 2. a 3. dôchodkovom pilieri a tak aj Slovák bez peňazí a bez skúseností s investovaním je v roli investora a musí sa o svoje dôchodkové fondy starať sám alebo pomocou svojho investičného odborníka.
Článok som schválne rozdelil na dve časti, aby som vás nevyplašil jeho dĺžkou 🙂 Verím, že prvá časť vás bude motivovať k prečítaniu aj tej druhej. Komplexný pohľad na investovanie a upokojenie určite bude stáť za to!

Čo znamená investícia?
Investícia znamená, že si kúpim niečo (aktívum), ktoré mi prináša zisk bez toho, aby som sa ja namáhal. Ako kúpa bytu za účelom, že realitný maklér mi bude zabezpečovať prenájom. Ja to ale vysvetlím na zrozumiteľnejšom príklade.
Zainvestujem 10.000 € tak, že si kúpim malé pole. Stanem sa jeho vlastníkom a ako dôkaz mám k nemu list vlastníctva od katastrálneho úradu (konfirmačný list od správcu fondu vrátane správcu 2. a 3. dôchodkového piliera). O moje pole sa stará skúsený poľnohospodár (správcovská spoločnosť alebo správca 2. či 3. dôchodkového piliera). Poľnohospodár na mojom poli pestuje paradajky, ktoré následne predáva cez obchody s potravinami.

Každý rok predá paradajky v priemere za 800 €, čo znamená 8 % hrubý výnos z investície 10.000 € do poľa. Poľnohospodár má s pestovaním náklady na výsadbu, zavlažovanie, zbieranie a rozvoz paradajok do obchodov. Tiež chce mať zisk za to, že to robí. Preto si každý rok z tých 800 € stiahne 100 € pre seba. Mne teda z 800 € výnosu ostane 700 €, čo znamená 7 % výnos po odpočítaní nákladov za správu môjho poľa (investičného majetku). Ide ale o priemer. V skutočnosti sa to každý rok mení. Nik nevie dopredu povedať, aké bude počasie, koľko kíl paradajok vyrastie, koľko z nich zhnije a pod.

Čo znamená prepad cien, kríza, koronavírus? Prečo mám paniku?
Znamená to len to, že túto sezónu sa prehnala ponad moje pole extrémna búrka a zničila celú úrodu. Doteraz mi chodilo priemerne 700 € ročne a zrazu tento rok bude 0 €. Dokonca musím ešte 100 € zaplatiť poľnohospodárovi, lebo on si svoju prácu urobil a za búrku nemôže. Hodnota poľa je stále 10.000 € aj napriek tomu, že tento rok nič neprinieslo. Ale ja ako neskúsený vlastník poľa (investor) nerozumiem pestovaniu paradajok (investovaniu). Nečakal som, že môže nastať búrka, ktorá niekedy zničí celú úrodu. Aj keď ma na to investičný odborník pri kúpe poľa upozornil, bral som to ako teóriu, pretože som si to nevedel predstaviť podobne ako koronavírus. Búrku (prepad) zažívam po prvý raz. V panike nechápem, že stačí počkať na vysušenie poľa, vysadiť paradajky znovu a život ide ďalej. V panike mám pocit, že moje pole (investícia) nemá cenu a snažím sa ho predať (odkúpiť podiely vo fonde). Lenže 9 z 10 susedných polí vlastnia rovnako neskúsení poľnohospodári (investori) ako ja. Oni tiež panikária a tiež sa snažia svoje pole predať. Zrazu je na predaj príliš veľa polí a málo kupujúcich. Logicky musím ísť pod cenu a predať pozemok za 9.000 €. Ale nik ho nechce. Sused ide na 8.000 € a tiež nevie predať. Tak ja znížim na 7.000 € a stále nič. Ďalší susedia už ponúkajú pole za 6.000 € a horko ťažko niektorí predajú. Emocionálne to nezvládnem a „konečne“ predám svoje pole za 5.000 €. Čo sa stalo? Zrealizoval som 50 % stratu úplne zbytočne! Kúpil som pole za 10.000 € a po niekoľkých rokoch ho predávam za 5.000 €. A kto môj pozemok kúpil? No predsa skúsený poľnohospodár (investor), teda ja osobne (autor tohto článku 🙂 ), klienti Partners Group SK a bohatí ľudia po celom svete na čele investičného guru Warrena Buffetta. Skúsený investor robí presne to, čo skúsený spotrebiteľ: čaká na povianočné výpredaje s 50 % zľavou. Práve vtedy nakúpi na rok dopredu a nechápe, prečo ostatní ľudia kupujú pred Vianocami za predražené ceny. Rozdiel je len v tom, že kým Vianoce máme každý rok 24. decembra, búrka (kríza) prichádza nepravidelne. Niekedy raz za 5 rokov a niekedy 10 rokov nič. A dokonca niekedy príde aj nečakane ako koronavírus.

Pokračovanie – časť 2

Novinky emailom

Zaujali Ťa tieto informácie? Zapíš sa do Newslettra!

Bol si úspešne prihlásený!